Kuchnia

kuchnia

tarta łososiowo-szpinakowa
• nadzienie:
• 400 g szpinaku
• 400 g łososia na gorąco
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki tartego parmezanu
• sól morska
• pieprz
• czosnek
• 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
• szczypiorek
• sos:
• 50 g masła
• 50 g mąki
• 500 ml mleka
• 80 ml śmietanki kremówki 30%
• 1 jajko
• spÓd:
• 250 g mąki
• 150 g masła
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko
• opakowanie ryżu
etapy przygotowania
• 1
szpinak podsmażyć na patelni ze śmietaną, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
Łososia opruszyć solą i wysmarować oliwą z oliwek.
sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać. odstawić i wlewać mleko wciąż mieszając trzepaczką aż zgęstnieje, gotować, na koniec dodać kremówkę. odstawić do przestygnięcia – gdy przestygnie wmieszać jajko.
Łososia i szpinak wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem. piecz przez 30 minut w temp. 180 stopni.
gotową tartę posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation