Kuchnia

dobre jedzonko

Jaglano-owsiane placki ze szpinakiem | Mo Bloguje
Aby przygotować jaglano-owsiane placki ze szpinakiem potrzebujemy:

2 jajka,
2 łyżki płatków jaglanych,
2 łyżki mąki owsianej,
kilka liści szpinaku,
ulubione przyprawy do smaku (ja jestem fanką pieprzu, ziół i sosu sojowego, ale każdy dodaje co lubi),
opcjonalnie ulubiony olej do smażenia.
Sposób przygotowania:

Roztrzepujemy jajka, dosypujemy mąkę i płatki jaglane oraz dodajemy przyprawy. Mieszamy całość i dodajemy porwane liście szpinaku. Łyżką wylewamy ciasto na patelnię, smażymy z dwóch stron.

Do niedawna smażyłam wszystko na niewielkiej ilości tłuszczu, ale za radą Ani udzieloną podczas warsztatów, na których robiłam fotorelację, postanowiłam dodać kilka kropel oleju do surowego ciasta na placki i smażyć je na suchej patelni. Okazało się, że to świetne rozwiązanie i przynajmniej nie trzeba odsączać gotowych placków z tłuszczu na ręczniku kuchennym (co nie jest zbyt eko, poza tym to po prostu zbędna czynność, której można uniknąć) i w ogóle tego tłuszczu jakoś mniej. Pewnie można i smażyć w ogóle bez ani kropli tłuszczu, ale do tego pewnie potrzebna jest jakaś hiperwypasiona patelnia. Na razie na stanie takiej brak, ale jeśli się kiedyś jej dorobię – na pewno dam znać, czy faktycznie się sprawdziła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation