Kuchnia

przepisy

jadłonomia · roślinne przepisy: Czekoladowa babka z burakiem

Suche składniki:

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Mokre składniki:

2 szklanki puree z pieczonych buraka*
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka mleka lub wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, dokładnie posiekanej

Polewa czekoladowa:

1/3 szklanki mleczka kokosowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć siemię lniane z ciepłą wodą, pozostawić na kilka minut do spęcznienia. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki; w mniejszej misce połączyć wszystkie mokre składniki razem z siemieniem lnianym i porządnie je utrzeć na gładką emulsję.
Mokre składniki dodać do suchych, zgrzebnie pomieszać i dodać posiekaną czekoladę. Następnie wymieszać przy pomocy szpatuły lub na niskich obrotach miksera na gładkie ciasto. Dużą formę na babkę dokładnie naoleić, wlać ciasto i piec około 55 - 65 minut lub do suchego patyczka. Przed wyjęciem ciasta nakłuć patyczkiem do szaszłyków, jeśli patyczek jest wilgotny dopiekać kilka kolejnych minut, aż do momentu kiedy będzie suchy po wbiciu.
W międzyczasie w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowe z czekoladą połamaną na kawałki, dokładnie wymieszać trzepaczką aż do uzyskania gładkiej polewy. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
Upieczone ciasto studzić pół godziny w foremce, po upływie tego czasu wyjąć z formy mocno w nią uderzając uchwytem noża lub drewnianą łyżką. Po wyjęcia z formy studzić przez przynajmniej godzinę, kiedy będzie już całkiem wystudzone oblać polewą i podawać.

* jak zrobić puree z buraków: piekarnik rozgrzać do 220 stopni, buraki wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 45 minut. Następnie rozwinąć, chwilę przestudzić, odciąć końcówki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Przełożyć do czystego pojemnika i przestudzić. Na jedną szklankę puree potrzebny jest jeden sporej wielkości burak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation