Kuchnia

przepisy

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, MOZZARELLĄ, TRUSKAWKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Z SOSEM BALSAMICZNO - CZEKOLADOWYM

Sałatka (2 porcje):
- 2 porcje szpinaku,
- 1 kulka białej mozzarelli (125 g),
- 1-2 łyżki śmietanki kremowej 30%,
- 250 g świeżych truskawek,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/3 szkl. orzechów włoskich,
- chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze

Sos balsamiczno - czekoladowy:
- 180 g truskawek, pokrojonych na kawałki,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka oliwy extra vergine,
- 1 pełna łyżeczka kakao

Wykonanie:
Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos.
Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation