Kuchnia

przekaski

Pity z grilla

Składniki

300 g mąki pszennej typ 650
łyżeczka suszonych drożdży instant
200 ml letniej wody
łyżka oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich/majeranku
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Instrukcja

Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i wybraną przyprawą.
Powoli wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania osiągniemy elastyczne ciasto, które może się kleić do rąk. Miseczkę smarujemy oliwą i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 centymetra. Przyszłe chlebki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Grilla rozpalamy. Wyrośnięte pity smarujemy odrobiną oliwy z dwóch stron i kładziemy na rozgrzany ruszt.
Chlebki grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation