Kuchnia

kuchnia

Makaron z gorgonzolą i szpinakiem



Dla 3 osób potrzebujesz: 250 g makaronu orchiette lub świderki, 100 g świeżego, młodego szpinaku, 125 g gorgonzoli, garść pistacji, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz, 1 ząbek czosnku, parmezan

1. Makaron ugotuj aldente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlej szklankę wody. Makaron odcedź.

2. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj makaron i posiekany ząbek czosnku. Chwilę smaż. Dodaj umyty szpinak i gorgonzolę. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Powoli dodawaj po odrobinie wody spod makaronu aż do uzyskania kremowego, ale dość rzadkiego sosu.

3. Podawaj od razu, doprawione świeżo mielonym pieprzem i posypane parmezanem oraz posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation