Gadżety

Apple, Gadgets, Gadżety

Nutellowa babka z orzechami
Składniki:

120 g miękkiego masła
5 jajek
150 g nutelli
150 g drobnego cukru
1/2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
4 łyżki mleka
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
na polewę:

1 łyżka masła
100 g nutelli
50 g śmietanki kremówki





Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z połową cukru na białą masę. Stopniowo dodawać nutellę i po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałą częścią cukru. Delikatnie połączyć z masą nutellową.

Foremkę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C bez termoobiegu ok. godziny, do suchego patyczka.

W czasie gdy babka stygnie przygotować polewę. Wszystkie składniki podgrzać i wymieszać do połączenia. Polać babkę i udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation