Kuchnia

PIZZA

Quiche z boczkiem i szpinakiem | Blog kulinarny - codojedzenia.pl

Składniki:

na formę o średnicy 25 cm

Ciasto na tartę

250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
Nadzienie serowo szpinakowe do tarty

250 g twarogu
3 jajka
50 g sera gruyère, utartego
250 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
80 g boczku
12 pomidorków koktajlowych
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

Zacznij od ciasta na tartę. Palcami zrób kruszonkę z zimnego masła i mąki, po czym dodaj jajko i zimną wodę. Połącz delikatnie, owiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 20 minut.
w tym czasie przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oleju. Dodaj zamrożony szpinak, sól i pieprz i smaż aż woda ze szpinaku odparuje.
Wymieszaj trzepaczką twaróg i jajka, dodaj szpinak.
Pokrój boczek bardzo cienko i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj do masy serowo szpinakowej. Dopraw ewentualnie solą.
Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim foremkę. Z resztek wytnij cienkie paski. Boki obłóż aluminiową folią, nakłuj spód widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na 200ºC (termoobieg). Piecz około 10 minut.
Wyjmij spód z piekarnika, napełnij nadzieniem. Na wierzchu ułóż kratkę z reszty ciasta, a na koniec udekoruj pomidorkami.
Piecz quiche przez 30 minut w piekarniki na 150ºC (termoobieg).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation