Kuchnia

kuchnia

Domowa pizza: ciasto na pizzę jak z pizzerii - przepis podstawowy

Pizza jest potrawą kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechnioną na całym świecie i zaliczaną do dań typu fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego; znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia). Pizza pieczona jest w bardzo mocno nagrzanym piecu.


Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
przyprawy do smaku (oregano, bazylia i słodka papryka)
1 szklanka ciepłej wody
50g świeżych drożdży
3 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju
szczypta cukru
sos pomidorowy (przepis)


Wykonanie:

Suche składniki dokładnie mieszamy.
Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. Jednak ciasto to również nadaje się na wykonanie pizzy na grubym cieście.
Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
Piec ok. 7-10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation