Kuchnia

Śniadania

JAGLANKA Z POMARAŃCZĄ

-50 g kaszy jaglanej (waga suchej kaszy)
- 200 ml mleka
- duża szczypta soli

- pół pomarańczy (i skórka z tej połówki)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki wody

Kaszę wysyp na sitko. Przepłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
Zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać dodaj kaszę i sól. Gotuj (ostrożnie, aby nie wykipiało) aż kasza pochłonie mleko. Powinno to potrwać ok. 15 minut.
Pomarańczę umyj i zalej wrzątkiem. Zetrzyj skórkę. Obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Na patelnię wysyp cukier i zalej wodą. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagotuj. Od momentu pokazania się bąbelków gotuj, nie mieszając, ok. 4 minuty.
Zdejmij z ognia, dodaj plastry pomarańczy i wymieszaj. Połóż patelnię z powrotem na ogień i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
Jaglankę umieść w miseczce, ułóż na niej plastry pomarańczy i polej powstałym syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation