Kuchnia

kuchnia

piernik staropolski

szukając przepisu na prawdziwy piernik natrafiłam właśnie na piernik staropolski. czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać wink. ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem. pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. dżem dodałam dla lepszego sklejenia warstw.

składniki:

½ litra miodu
2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280g)
250g margaryny
1kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150g zwykłej pszennej)
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka (125ml)
szczypta soli
2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie 2 opakowania)
bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

dodatkowo:

ok. 600g powideł śliwkowych
150g czekolady gorzkiej
400g masy marcepanowej
ok. 400g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone 2 czekolady gorzkie z ok. 100g masła)

sposób przygotowania:

miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. pozostawić do ostygnięcia.
sodę rozpuścić w zimnym mleku.
do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. ciasto zagnieść na jednolitą masę. pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.



po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°c. czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 min. jeden placek. można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem.) po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.

po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni.)
pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. w tym celu należy podgrzać powidła w garnku na małym ogniu razem z kawałkami czekolady, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem. (robiłam z 450g powideł i jednej czekolady, ale według mnie mogłoby być więcej tej masy, dlatego zwiększyłam ilość powideł i czekolady w przepisie, zróbcie jak wolicie ;))
masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). przełożone ciasto lekko docisnąć, owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni.
po 2 dniach ciasto pokroiłam w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, że powstały 3 pierniki.
pierniki polać polewą czekoladową.

smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation