Kuchnia

Weki

Konfitura śliwkowa z cytrusami

Składniki:

2 kg śliwek
2 pomarańcze
1 cytryna
80 dag cukru
1 opakowanie żelfiksu 2:1
Wykonanie:

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, całość wrzucamy do dużego garnka. Z cytrusów wyciskamy sok, którym następnie zalewamy śliwki. Ze skórek pomarańczy i cytryny usuwamy białą błonkę a skórkę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do małego garnka. Zalewamy małą ilością wody i gotujemy tak długo, aż zmiękną. Następnie zlewamy całą wodę z ugotowanych skórek i mikserem (lub blenderem) miksujemy (skórki) na konsystencję papki i dodajemy do garnka ze śliwkami. Zasypujemy cukrem kryształem i gotujemy przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy żelfiks, jeszcze raz zagotujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation