Święta i uroczystości

wielkanoc

babka szafranowa ucierana
Składniki:

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
230g masła (koniecznie prawdziwego dobrej jakości)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
1 szklanka mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 łyżeczki nitek szafranu
ew. lukier lub cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.

Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę. W między czasie przesiać razem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia oraz wymieszać szafran z ciepłym mlekiem. Do dobrze ubitego masła dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Cały czas miksując na wolniejszych obrotach dodać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki.

Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dokładnie mąką. Piec około 50-60 minut w 175oC. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy babka jest gotowa. Przed wyjęciem babki z formy należy odczekać 10-15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation