Kuchnia

Mięsiwo

Indyk w sosie paprykowo-serowym z makaronem pipe rigate


300g filetu z indyka
1 duża czerwona papryka
200g serków topionych naturalnych
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
100 ml mleka
200g makaronu pipe rigate (kolanka)
pęczek natki pietruszki


Filet z indyka tniemy w poprzek włókien na 5mm plastry.

Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy indyka po minucie z każdej strony.

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Wszystko chwilę podsmażamy (uważajcie, aby nie przypalić cebuli) i podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 5 minut.

Dodajemy rozdrobnione serki topione i mieszamy tak długo, aż się rozpuszczą. Powinien powstać gęsty sos, do którego dodajmy mleko, aby nadać odpowiednią gęstość.

Na koniec danie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Makaron gotujemy według instrukcji, odcedzamy i mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation