Kuchnia

gotowanie...

Marchewkowe kluski śląskie

Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- 2 marchewki,
- sól, pieprz,
- mąka ziemniaczana,
- 1 jajko.

Marchew myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko do przykrycia marchewki. Gotujemy do miękkości bez pokrywki (ok. 15 min.). Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Miękką marchew miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z marchewką. Ważymy masę po to, by ustalić wagę potrzebnej mąki - dodajemy jej tyle, ile waży 1/4 masy ziemniaczano-marchwiowej (czyli, np. masa waży 400 g, zatem mąki dodajemy 100 g). Dodajemy jajko, mieszamy wszystko. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Formujemy kluski z dziurką.
Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z mięsem w sosie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation