Kuchnia

kluseczki,pierożki ,tarty ,zapiekanki

Gnocchi

Składniki (na ok. 60 sztuk):
- 1 kg ziemniaków (waga przed ugotowaniem),
- 2 żółtka,
- ok. 250 g mąki pszennej,
- sól, pieprz.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
Do zimnych ziemniaków dodajemy żółtka, sól i pieprz oraz mąkę - powoli, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło.
Zagniatamy.
Z gotowej kuli ciasta formujemy wałeczek, kroimy nożem na mniejsze kawałki (jak kopytka), formujemy kuleczki i rozgniatamy widelcem. W razie potrzeby podsypujemy mąką - na każdym etapie, by ciasto się nie lepiło.
Wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation