Kuchnia

Kwiatowe smakołyki

Kwiaty cukinii w tempurze
- w kategorii Kuchnia kwiatowa
Dziś przepis na kwiatowy dodatek do sałatek. Kwiaty cukinii w tempurze mogą być niebanalną alternatywą dla grzanek w sałatkach. Oto przepis:
Składniki:
• ok. 20 kwiatów cukinii,
• 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
• 1,5 szklanki mąki pszennej ,
• ok. 2 szklanek mocno schłodzonej wody gazowanej,
• łyżeczka soli,
• olej do smażenia.
Sposób przygotowania :
Kwiaty należy oczyścić, ze środka wyciągnąć słupki. Następnie zanurzyć na chwilę w wodzie i położyć na papierowych ręcznikach, aby wyschły. W misce należy wymieszać mąkę, sól i curry, powoli dolewać wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W tak przygotowanym cieście maczamy kwiaty cukinii i od razu smażymy na głębokim oleju o temperaturze 150 stopni (po wrzuceniu kwiatu olej wokół niego powinien wrzeć). Smażymy krótko, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z oleju osączamy na papierowym ręczniku i podajemy.
Najważniejsze: podajemy od razu, jak są jeszcze ciepłe! Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation