Kuchnia

lody

Pyszne lody czekoladowe własnej roboty

- 800 ml. śmietany 30%
- gorzka czekolada
- szklanka mleka skondensowanego
- kakao
- 2 łyżki cukru

przygotowanie:

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją z cukrem, aż będzie puszysta. Dodajemy mleko skondensowane i mieszamy delikatnie łyżką.

Czekoladę tarkujemy na tarce o największych oczkach (choć ja w zasadzie tylko połowę potarkowałam, a resztę dość drobno pokroiłam, bo już dłużej tarkować mi się nie chciało ;) ale dzięki temu lody mają w sobie nie tylko pyszne wiórki czekoladowe, ale też chrupiące kawałki czekolady) i dorzucamy ją do śmietanowej masy.

Następnie dodajemy kakao. Ja dodałam ok 2-3 szklanki, dosypywałam je "na oko", do momentu uzyskania odpowiedniego koloru i smaku lodów. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation