Kuchnia

Przepisy

Zupa z Piekarnika


Składniki:


1 kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej,
0,5 kg cebuli,
1 słoik pieczarek marynowanych
1 puszka groszku konserwowego,
1 puszka ananasa,
1 puszka pomidorów krojonych,
1 słoik marynowanej papryki
1 szklanka ketchupu,
4-5 łyżeczek curry,
3/4 szklanki sosu chili,
300 g śmietany kwaśnej 18%,
sól

Przygotowanie:


Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Następnie obsmażamy je na rumiano na patelni i przekładamy do dużej formy żaroodpornej. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, wykładamy je na cebulę. Na pieczarki wykładamy groszek konserwowy wraz zalewą. Ananasa kroimy w kostkę i wykładamy na groszek łącznie z zalewą. Na ananasa wylewamy puszkę pomidorów krojonych. Paprykę konserwową kroimy i wykładamy na pomidory, zalewamy całość zalewą z papryki. Danie polewamy ketchupem i posypujemy curry. Na koniec całość zalewamy sosem chili. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 2 godziny w 200 stopniach. Po tym czasie danie przelewamy do dużego garnka. Jeżeli masa jest bardzo gęsta to dolewamy 1/2-1 szklankę przegotowanej wody. Śmietanę hartujemy tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation