Nauka i natura

Zioła

Cząber
Czą­ber jest zie­lem o pie­przo­wym po­sma­ku, ce­nio­nym też za swój mocno ko­rzen­ny za­pach. Dzię­ki temu do­sko­na­le kom­po­nu­je się z da­nia­mi na bazie fa­so­li, bobu czy gro­chu, a także z tłu­stym mię­sem, so­sa­mi, jaj­ka­mi, ziem­nia­ka­mi oraz zu­pa­mi. Otar­ty czą­ber do­da­wa­ny jest też do ma­ry­nat czy kon­serw. Gdy chce­my go za­su­szyć, zbie­ra­my całą część na­ziem­ną bądź też same wierz­choł­ki, przy czym na­le­ży zro­bić to w okre­sie kwit­nie­nia. Suszy się go w wa­run­kach do­mo­wych w pęcz­kach przy­wie­szo­nych do su­fi­tu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation