Kuchnia

Sałatki

SAŁATKA ZE SŁONECZNIKIEM I KIEŁKAMI

sałata lodowa
cykoria
sałata rzymska

opcjonalnie: rukola lub sałata czerwona tzw. dębolistna

pomidory
ogórek świeży
kukurydza
kiełki brokuła
pestki słonecznika
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz
łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
łyżka musztardy


Sałaty dokładnie umyć i porwać na małe kawałki. Umyte pomidory i ogórka pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Aby wykonać sos winegret do sałatki do słoika trzeba wlać oliwę, musztardę, sok z cytryny, miód, dodać sól i pieprz. Zakręcić słoik i energicznie potrząsać, aby składniki dobrze się wymieszały.

Warzywa wrzucić do dużej miski, dodać sos winegret i dokładnie wymieszać.

Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika.

Sałatkę obsypać słonecznikiem i obłożyć dookoła „obręcz” z kiełków brokuła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation