Kuchnia

przetwory na zime

Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem

Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg cukru
- 10g cukru waniliowego
- 1 plaska łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka wody

Wykonanie:
Rabarbar obrałam ze skórek,cienkich błonek,pokroiłam go na mniejsze kawałki i przełożyłam do garnka.
Następnie zasypałam rabarbar połową cukru przeznaczonego na przygotowanie dżemu(czyli zasypałam go 0,5kg cukru)oraz cukrem waniliowym i odstawiłam wszystko na około 4 godziny,aby rabarbar pod wpływem zasypania go cukrami puścił sok.
Po upływie tego czasu i gdy rabarbar był już otoczony powstałym z niego syropem do osobnego garnuszka wlałam 1 szklankę zimnej wody i wsypałam do niej pozostałą zawartość(pozostałe 0,5kg) cukru, całość podgrzałam aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru w wodzie.Mieszankę wody i cukru dolałam do pokrojonego wcześniej rabarbaru.
Do rabarbaru także dosypałam cynamon.Wszystko zamieszałam i wstawiłam do gotowania.
Gotowałam dżem przez około 3 godziny na bardzo małym płomieniu od czasu do czasu go mieszając.
Dość szybko się go przygotowuje,rabarbar dość sprawnie się przemienia w dżem.
Gotowy dżem jeszcze ciepły przelałam do słoików,zakręciłam słoiki i postawiłam je do góry dnem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation