Kuchnia

coś na słodko

Banany w cieście francuskim z czekoladą

Składniki:
450g gotowego ciasta francuskiego
6 bananów
sok z jednej cytryny
1 żółtko
1 tabliczka czekolady mlecznej lub opakowanie polewy czekoladowej

Mrożone ciasto francuskie pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby lekko odmarzło (na około 1 godzinę).
Ciasto kroimy na 12 kwadratów.
Obieramy banany i kroimy je na połówki, kropimy sokiem z cytryny.
Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie pół banana (na przekątnej kwadratu). Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały.
Górną powierzchnię ciasta smarujemy żółtkiem rozmieszanym z dwoma łyżkami wody.
Banany pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220oC przez 15 minut.
Roztapiamy czekoladę lub polewę czekoladową, gdy ciastka trochę przestygną ozdabiamy je czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation