Kuchnia

szarlotki , jableczniki

Anyżkowo: Jabłuszka pod pierzynką
Składniki : 120g masła, 120g cukru pudru , 250g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 4 jabłka, opakowanie cukru waniliowego, 3 białka, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie : Zimne masło pokroić w kostkę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (120g) . Wyrobić kruszonkę. Dodać żółtka i dokładnie połączyć składniki. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na cieście. Całość posypać cukrem waniliowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder ( 2 łyżki) i ponownie zmiksować. Wysunąć podpieczone ciasto z piekarnika i rozłożyć pianę na wierzch ciasta. Ponownie wsunąć ciasto do piekarnika i piec przez 10-15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation