Kuchnia

ugotowana w sosie własnym

Buffalo Chicken Sandwich

Receptura:

4 bułki
świeże liście rukoli lub mieszanki sałat
kurczak Buffalo
sos serowy
pomidory


KURCZAK BUFFALO:
2 duże filety z kurczaka bez skóry + oliwa do smażenia
100 g masła
3 - 4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej (koncentrat)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka pasty chilli
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony biały pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
3 łyżki wody

Masło rozpuść z cukrem na średnim ogniu. Dodaj resztę składników i mieszaj na małym ogniu do momentu aż wszystko się połączy. Kurczaka pokrój w kostkę lub paski i usmaż na oliwie, ale tyle tylko aby nie było mięso surowe - długie smażenie nadmiernie wysuszy mięso. Dodaj do kurczaka sos Buffalo i duś na średnim ogniu, aż smaki się połączą a nadmiar płynu odparuje.

SOS SEROWY:
100 g niebieskiego sera pokruszonego (np. Lazur)
150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu gęstego (np. greckiego)
2 - 3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Z użyciem blendera zmiksuj wszystkie składniki, aż powstanie gładki i jednolity sos. Do czasu podania z kanapką, sos przechowuj w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation