Kuchnia

wypieki

Rafaello na biszkopcie

Składniki:

na biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:

700g śmietanki kremówki
250g mascarpone
2 tabliczki białej czekolady (po 100g)
1/3 szklanki cukru
150g wiórek kokosowych + trochę do posypania po wierzchu
nasączenie:

1/2 szklanki zaparzonej chłodnej herbaty
1 łyżeczka soku z cytryny
troszkę cukru do smaku
Rafaello na biszkopcie szybcie ciasto na biszkopcie ciasto kokosowe ciasto z wórkami kokosowymi z kremem

Wykonanie:

Biszkopt: jajka ubijać z cukrem aż masa stanie się sztywna, jasna i błyszcząca. Dodać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 30/20cm. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po upieczeniu odstawić biszkopt do przestudzenia.

Krem: Czekoladadę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. W misce umieścić śmietankę, mascarpone i cukier. Miksować aż masa stanie się sztywna, a następnie wlewać jeszcze lekko ciepłą czekoladę, cały czas miksując. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.

Wymieszać wszystkie składniki nasączenia.

Wystudzony biszkopt przekroć na dwa równe blaty. Dolny blat równomiernie nasączyć połową onczu. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem i lekko docisnąć aby krem się dobrze rozłożył (najlepiej robić to w formie w której piekł się biszkopt). Nasączyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu, wyrównać i obsypać wiórkami wierzch. Wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, a nawet po nocy spędzonej w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation