Kuchnia

Przepisy

Just My Delicious: Bułki Śniadaniowe

Składniki na ok 12 śniadaniowych bułeczek:
50g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
250ml letniej wody
1 łyżeczka soli
450g mąki pszennej
50g otrębów
Drożdże wraz z cukrem oraz masłem wymieszaj w letniej wodzie. Następnie dodaj ją do mieszanki z soli, mąki i otrębów. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Pozostaw je w cieple do podwojenia objętości na ok godzinę.

Dodatkowo:
1 jajko
pestki dyni
ziarenka sezamu
płatki migdałowe
Gdy ciasto podwoi swoją objętość podziej je na 12 równych części. Każdą z nich uformuj w kulę, ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, obsyp wybranymi dodatkami, pozostaw do napuszenia na ok 15 minut, a po upływie tego czasu piecz je w 190C przez ok 20 minut.




Sugestie: Bułeczek nie musisz niczym posypywać, albo możesz wybrać zupełnie inne dodatki na wierzch, jak na przykład ziarenka maku. Dodatek otrębów możesz zastąpić mąką lub płatkami owsianymi. Bułeczki świetnie smakują z dodatkiem domowej konfitury, pysznego masła oraz innych typowo śniadaniowych dodatków.

Wersja light: Połowę mąki pszennej zastąp mąką razową. Zmniejsz ilość cukru lub zastąp go cukrem trzcinowym.

Pytanie: Czym zastąpić jajko do posmarowania powierzchni bułeczek?
Odpowiedź: Polecam użycie kilku łyżek chłodnego mleka. Wierzch bułeczek będzie wtedy bardziej chrupiący.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation