Kuchnia

grilowo

Kurczak w marynacie ananasowej przepis

Składniki

ilość porcji: 10

1 szklanka soku ananasowego
110 g (1/2 szklanki dobrze ubitego) brązowego cukru
1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
1 kg polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka pokrojonych na niewielkie paski
patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 10min. › +30min. marynowanie › Gotowe w: 1godz.10min.

W małym garnku wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym i cukrem i podgrzewać na średnim ogniu. Zdjąć z ognia tuż przed zagotowaniem.
Włożyć kawałki kurczaka do szklanego naczynia i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Nagrzać grill do niezbyt wysokiej temperatury. Nadziać kawałki kurczaka wzdłuż na patyczki.
Lekko posmarować ruszt grilla olejem. Opiekać szaszłyki po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy puszczane soki będą klarowne. Szaszłyki pieką się szybko, więc trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation