Kuchnia

pyszności

PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK I MLEKA

Składniki:
Ciasto bez mleka i jajek
1 i 1/2 kubka mąki
3/4 kubka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/3 kubka oleju
1 łyżka octu (ja używam jabłkowego)
kubek przegotowanej wody, soku lub kompotu
+ opcjonalnie garść owoców (np. wiśnie)
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
1 łyżka cukru z wanilią (lub olejek waniliowy)

Wszystkie składniki rozdzielić na suche i mokre. W jednej misce mieszać z początku wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Następnie wymieszać dokładnie te składniki a następnie połączyć mokre z suchymi, dokładnie mieszając (lekko! bez użycia miksera) w celu dokładnego połączenia. Dodać wiśnie, lub inne owoce jakie macie i masę wylać do tortownicy lub innej formy. Piec w temperaturze 180* przez 25-30 minut. Tak aby patyczek był suchy. Po tym czasie może się nieco kleić jeżeli dodaliście dużą ilość mokrych składników. Ciasto z założenia jest puszyste i nieco "mokre", więc nie musicie się tym przejmować. Ciasto jest przepyszne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation