Kuchnia

Słodko bez pieczenia

Sos czekoladowy
-
Kobieceinspiracje.pl

Ciemny sos czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady,
150 ml śmietany kremówki,
1/2 laski wanilii,
czubata łyżeczka miodu,
szczypta soli.

Przygotowanie ciemnego sosu:
Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i szczyptę soli. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, włożyć do śmietany razem ze skórką, zagotować.
Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki.


Biały sos czekoladowy:
100 g białej czekolady,
150 ml śmietany kremówki,
"kropelka" rumu lub zapachu rumowego,
czubata łyżeczka miodu.

Przygotowanie białego sosu:
Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.



Sos czekoladowy można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation