Design

Design

Sałatka z tortellini - Przepis na szybką sałatkę z tortellini


Czym są tortellini? To nic innego jak nasze uszka. Zatem jeśli zostało Wam trochę domowych uszek z barszczu możecie z nich zrobić wspaniałą sałatkę.

Polecam tortellini trójkolorowe, o wiele ładniej wygląda ta sałatka właśnie z różnokolorowymi makaronami. Farsz do tortellini pozostawiam już Waszym gustom. Osobiście wybrałem ten z szynką, ale każdy inny będzie równie dobry.

Chcemy, aby smak tej sałatki pozostał świeży i lekki, zatem nie dodajemy żadnych marynowanych składników. Posiłkujemy się świeżymi warzywami. W zasadzie możecie dodać do niej co akurat znajdziecie w lodówce - tzw. sałatka "na-winie".

Składniki:
500 g tortellini
1 średni por
1 średnia papryka
1 ogórek wężowy
1 puszka kukurydzy
150 g żółtego sera
150 g szynki
szczypiorek
3 łyżki majonezu
sól, pieprz, cukier
tymianek
Przepis
Zaczynamy od wrzucenia do gotującej się osolonej wody tortellini. Gotujemy tyle minut, ile wskazane jest na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy do przestygnięcia.



Kolejnym krokiem jest pokrojenie w niewielką kostkę papryki, ogórka, żółtego sera oraz szynki. Por przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półksiężyce. Przekładamy go do miseczki i delikatnie posypujemy solą i cukrem, aby zmiękł.

Do dużej miski wrzucamy wszystkie warzywa, żółty ser, szynkę, osuszone tortellini oraz kukurydzę. Doprawiamy majonezem, solą, pieprzem i tymiankiem. W zależności od upodobań można jeszcze dodać majonezu lub zastąpić go jogurtem lub śmietaną. Gotową sałatkę podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation