Kuchnia

Słodkie

ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą:

ciastka te są pyszne, zdrowe, a do tego jeszcze kryją się w nich wspaniałe dodatki. lekko kwaśna żurawina, która idealnie równoważy słodycz białej czekolady, oraz płatki dzięki, którym nasze wypieki są ciągnące w środku. czy może być coś lepszego :)


składniki
140g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g płatków owsianych
125g miękkiego nie solonego masła
75g brązowego cukru
100g cukru pudru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75g suszonej żurawiny
50g drobno posiekanych orzechów włoskich
140g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce

sposób przyrządzenia

w misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. dodaj jajko i wanilię.

połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.

Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.

piecz w temperaturze 180 c przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.

poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.

przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation