Kuchnia

kulinaria

Składniki:

700 g sera mielonego z wiaderka
250 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
350 ml musu truskawkowego*
2 galaretki truskawkowe
600 g truskawek
3 łyżki żelatyny
250 g herbatników
100 g masła

Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze. Wymieszać herbatniki z masłem. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze na mus, odmierzyć podaną ilość i dodać do sera. Całość wymieszać. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Ciągle ubijając wlewać przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na zastygnięty sernik i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

* taką ilość można uzyskać z ok. 300-400 g truskawek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation