DIY - zrób to sam

Kuchnia

Pasztet warzywny

1 1/2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
1 szkl orzechów laskowych zmielonych w blenderze
100 ml oleju
2 marchewki
2 pietruszki
1 por biała część
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie rondla rozgrzać olej. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu, aż por będzie szklisty i miękki. Marchewki i pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać. Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu przez 15 min, aż warzywa będą bardzo miękkie. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do keksówki i piec przez 40 min w 200 st. Wyjąć, studzić przez całą noc, rano kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation