Kuchnia

kuchnia

Ciasto z kaszą manną i morelami. (składniki na tortownicę o średnicy 24 cm)

Kruche ciasto:

210 g mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła

Nadzienie:

500 ml mleka
paczka budyniu waniliowego/śmietankowego
80 g kaszy manny
1/2 szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
250 g śmietany 18%
3 jajka
5-6 brzoskwiń

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, a w drugiej połowie rozmieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka z cukrem wlać zimne mleko z budyniem i wsypać kaszę mannę. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić na 15 minut do lekkiego wystudzenia. Brzoskwinie obrać ze skóry, wypestkować i pokroić w niedużą kostkę. Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać do masy budyniowej. Dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie.
3/4 kruchego ciasta wylepić spód do tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną), wraz z brzegami - brzeg powinien mieć około 2-3 cm. Na spód wylać masę i dokładnie wyrównać. Z pozostałego ciasta wyciąć dowolne wzorki - ja wycięłam paski - albo zetrzeć ja na tartce i przykryć nim masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C. Piec 1h. Lekko przestudzić, odpiąć boki tortownicy i oprószyć cukrem pudrem. Podawać po całkowitym wystudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation