Kuchnia

kuchnia zdrowia

Cukinia zapiekana z salami

Składniki:

1 kg cukinii
1 marchew
1 cebula
20 dkg kiełbasy - u mnie 100 g salami
2 surowe jajka - dałam 3 jajka
3 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej - u mnie kukurydziana
2 ząbki czosnku - dałam 4 duże
sól i pieprz
słodka papryka w proszku
szczypta curry
śmietana 18 % gęsta do podania



Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 30 minut by puściła sok. Cukinię dokładnie odcisnąć, sok odlać. Zetrzeć marchewkę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, jeśli dajemy kiełbasę, to podsmażyć ją razem z cebulą. Przestudzoną dodać do cukinii i marchewki, dodać pokrojoną w drobną kostkę salami, kaszę kukurydzianą, drobno kpokrojony czosnek, pieprz, paprykę i curry, wbić jajka, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę* wyłożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45-60 minut. Gotową pokroić na porcje i podawać ze śmietaną.
Smacznego :)

*Masa powinna być dość sucha i odsączona z wody, inaczej po upieczeniu może być problem z krojeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation