Kuchnia

zapiekanki

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI
makaron gruby (np rurki, świderki) 500g
filet z kurczaka - 300-400g
pieczarki 300g
ser żółty twardy 300g
biała kapusta ok 300g
cebula 1 średnia
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka ostra (lub inne które lubicie)
olej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1) Ugotować makaron al dente.
2) W czasie jak makaron się gotuje pokroić fileta z kurczaka w kostkę. wrzucić do miski przyprawić solą pieprzem i przyprawą do kurczaka wlać ok 1 łyżki oleju wymieszać i odstawić.
3) Białą kapustę poszatkować i obgotować lekko w osolonej wodzie.
4) Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki.
5) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
6) Pierś podsmażyć na głębokiej patelni. Jak się lekko zarumieni dodać cebulę, następnie pieczarki chwilkę przesmażyć. Na koniec dodać obgotowaną kapustę. Całość doprawić papryką, solą i pieprzem.
7) Połączyć całość z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
8) Na wierzchu posypać serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.
9) Zapiec w piekarniku w temp 180 stopni ok 15 min.
Można podawać z ketchupem ale niekoniecznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation