Kuchnia

Dania obiadowe,

sakiewki schabowe
składniki

4 plastry schabu bez kości
250 g pieczarek
4 duże plastry sera edamskiego lub gouda
300 g boczku wędzonego
3 średnie cebule
ząbek czosnku
kostka bulionu cielęcego
3 kolorowe papryki
jajko
bułka tarta lub mąka
sól
pieprz
olej
koperek
przygotowanie

każdy plaster schabu rozbijamy dosyć cienko,uważając,żeby nie powstała żadna dziura.
boczek kroimy w średnio grubą kostkę i smażymy na oleju.
dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki,papryki i cebule pokrojone w kostkę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.dorzucamy świeży koperek.
w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bulion winiary,wlewamy na patelnię.
smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
schab solimy i pieprzymy z obu stron.
na każdy kotlet kładziemy po plastrze sera żółtego oraz farsz w dowolnej ilości.
kotlet składamy na pół (uzyskujemy mniej więcej kształt dużego pieroga),spinamy brzegi patyczkami (najlepsze są te drewniane do szaszłyków)
obtaczamy z obu stron w jajku i mące lub jajku i bułce tartej (te ze zdjęcia były obtaczane w mące).
smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
przed podaniem wyjmujemy patyczki.
podajemy z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation