Kuchnia

cooking

SPRING ROLLSY Z LEKKIM BULIONEM

SKŁADNIKI:
Bulion:
1 pierś z kurczaka 3,76 zł
Szczypta pieprzu cayenne Kotanyi 0,35 zł
3 cm świeżego imbiru 3,42 zł
2 papryczki chili 0,35 zł
3 łyżki sosu sojowego 0,87 zł
1 łyżka sosu rybnego 0,45 zł
1 łyżki oleju 0,08 zł
1 marchewka 0,27 zł
garść groszku cukrowego 0,38 zł
garść szpinaku 0,10 zł
1 cukinia 0,65 zł
garść kiełków sojowych 0,74 zł
świeża kolendra 0,09 zł
Spring rolls:
6 arkuszy papieru ryżowego 1,39 zł
1 papryka 0,50 zł
1 marchewka 0,27 zł
6 zielonych szparagów 8,00 zł
Kiełki rzeżuchy 2,15 zł
1 zielony ogórek 0,31 zł
500 ml wody 0,00 zł
Sól 0,01 zł
SUMA 24,14 zł

PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować błyskawiczny bulion: posiekaj papryczki chili oraz imbir i podsmaż w garnku na odrobinie oleju. Dorzuć pokrojonego w małe kawałeczki kurczaka, przypraw szczyptą pieprzu cayenne, dodaj sos rybny i sos sojowy. Zalej całość wodą i gotuj na minimalnym ogniu. Dorzuć również pokrojoną w kostkę cukinię i marchewkę. W czasie, gdy bulion będzie się gotować, przygotuj spring rolls. Zielone szparagi podgotuj w osolonej wodzie, by były chrupiące. W cienkie słupki pokrój marchewkę, zielonego ogórka i paprykę. Wszystkie warzywa układaj na zwilżonych wodą arkuszach papieru ryżowego (by rozprowadzić wodę możesz użyć pędzla), dodaj kiełki rzeżuchy i całość zwijaj. Do wywaru dodaj garść groszku cukrowego, kiełki soi i świeże liście szpinaku. Spring rolls podawaj z bulionem z dodatkiem aromatycznej kolendry.

GAZPACHO Z ARBUZEM

4 pomidory 1,80 zł
2 grube plastry arbuza 0,90 zł
1 ogórek 0,31 zł
1 czerwona cebula 0,25 zł
50 g sera fety 1,10 zł
1 kromka pumpernikla 0,62 zł
Garść rukoli 0,45 zł
Świeży tymianek 0,48 zł
Świeża mięta 0,38 zł
Czerwona papryka 0,50 zł
Garść czarnych oliwek Fine Food 0,89 zł
1 łyżka oliwy z oliwek 0,20 zł
1 ząbek czosnku 0,21 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0,02 zł

SUMA 8,12 zł

PRZYGOTOWANIE:
Pokrojony w kostkę ser posyp posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Wstaw fetę do piekarnika o temperaturze 220 stopni na kilka minut. Pomidory i czerwoną cebulę obierz ze skórki, a z arbuza pozbądź się pestek. Poszatkowane warzywa włóż do misy i zmiksuj dokładnie blenderem. Gazpacho przelej do małej miseczki (możesz je schłodzić w lodówce). Pokrój w kostkę czerwoną paprykę i ogórek. Do sałatki dodaj również liście mięty, czarne oliwki, liście świeżej rukoli i wymieszaj wszystko z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Sałatkę układaj na wierzchu gazpacho, posypując całość chrupiącą, zapieczoną fetą. Podawaj razem z kromką pumpernikla. Smacznego!

PSTRĄG Z ZIOŁAMI PIECZONY W RĘKAWIE

SKŁADNIKI:
1 pstrąg 8,75 zł
8 pomidorków koktajlowych 1,40 zł
Garść bazylii 0,75 zł
Natka koperku 0,22 zł
2 ząbki czosnku 0,45 zł
1 cukinia 0,65 zł
2 papryczki chili 0,34 zł
Świeży tymianek 0,48 zł
1 łyżka masła 0,10 zł
Pęczek rzodkiewek 1,26 zł
1 marchewka 0,27 zł
Natka pietruszki 0,50 zł
2 łyżki sosu sojowego 0,62 zł
Sok z limonki 0,95 zł
1 szklanka wody 0,00 zł
Sól 0,01 zł
Pieprz 0, 2 zł

SUMA 16,77 zł

PRZYGOTOWANIE:
Koperek, pietruszkę, tymianek i bazylię drobno posiekaj. Zioła z dodatkiem czosnku i masła, dokładnie wymieszaj oraz skrop sokiem z limonki. Tak przygotowaną ziołową mieszanką wypełnij wnętrze wypatroszonego pstrąga. Rybę dopraw solą i pieprzem, polej sokiem z limonki i połóż na nim plasterki czosnku. Pstrąga włóż do środka rękawa i zawiąż na końcach jak cukierka. Możesz nakłuć rękaw w kilku miejscach, by w czasie pieczenia nie napęczniał. Przełóż rybę na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. W tym czasie pokrój rzodkiewkę, marchewkę i cukinię w plasterki. Warzywa wrzuć na patelnię i podgotuj zalewając je szklanką wody. Do osobnej miseczki wlej sos sojowy, sok z limonki wraz z poszatkowanymi papryczkami chili. Całość dobrze pomieszaj, dopraw świeżo mielonym pieprzem i dodaj do zblanszowanych warzyw. Pod koniec wrzuć również na patelnię pomidorki koktajlowe. Gdy ryba będzie gotowa rozetnij worek i wyłóż pstrąga na talerz. Podawaj z lekko podgotowanymi warzywami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation