Kuchnia

na słodko

Tarta z kremem bazyliowym i owocami

Tarta z owocami i kremem bazyliowym

ciasto
125 g maki
60 g zimnego masła
30 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao

krem bazyliowy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka wody
garść świeżej bazylii
sok i skórka z 1 cytryny
350 g serka mascarpone

owoce do ozdoby

Nagrzewamy piekarnik do 180C. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Łączymy mąkę z cukrem i kakao. Dodajemy zimne masło oraz żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i wyklejamy nim podłużną formę do tarty o wymiarach ok. 33×9 cm. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i obciążamy. Pieczemy przez 15 minut, wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy obciążenie i wkładamy do piekarnika na kolejnych 5 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Zabieramy się za krem bazyliowy. Cukier rozpuszczamy z wodą. Dodajemy drobno posiekaną bazylię, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mascarpone ucieramy z sokiem i skórką z cytryny. Wlewamy przez sitko syrop cukrowy z bazylią i dokładnie mieszamy. Wykładamy na ostudzony spód, a wierzch dekorujemy owocami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation