Kuchnia

nalewki i ...

Domowy likier jajeczny - adwokat
Składniki na 1 l adwokatu:

6 żółtek
1 cukier wanilinowy
10 dkg cukru
1 puszka skondensowanego mleka -słodzonego (ta niebieska)
1/2 l wódki
Cukier, cukier waniliowy oraz jajka utrzyj w kąpieli wodnej. Ucieraj aż masa stanie się jasna i puszysta, niestety trzeba trochę pouciekać - około 15 minut. Dzięki kąpieli wodnej adwokat stanie się bardzo gęsty. Uważaj jednak, żeby jajka nie zważyły się. Powinny osiągnąć temperaturę 70C. Następnie zdejmij masę z kąpieli wodnej i dodaj mleko skondensowane oraz wódkę. Dokładnie wymieszaj. Adwokat rozlej do szklanych butelek. Odstaw w zimne miejsce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation