Podróże i miejsca

mini piekarnia

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MASĄ MAKOWĄ Z BAKALIAMI


SKŁADNIKI:

600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
sól
2 jajka
1 puszka masy makowej z bakaliami Helio

Dodatkowo:
1 żółtko lub 2 łyżki mleka do posmarowania
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
ozdoby cukrowe

PRZYGOTOWANIE
Drożdże mieszamy z cukrem a następnie z ciepłym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową .
Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku.
Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.
Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.

Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio. Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle czy inne smakołyki z makiem. Ja używam jej nie po raz pierwszy i jeszcze nie raz do niej wrócę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation