Kuchnia

przepiśnik

CIASTO PIERNIKOWO- KARPARKOWE

na blache 28x24
Przygotowanie:
Na piernik:

3 szkl. mąki
słoik dżemu ( wzięłam powidła śliwkowe)
2 łyżki kakao
pół kostki margaryny
1,5 szkl. mleka
łyżka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
szkl. cukru
tłuszcz do formy
Na ciasto ptysiowe:

pół kostki margaryny
5 jaj
szkl. mąki

Dodatkowo:

op. kremu karpatkowego
0,5 l mleka
kostka margaryny

Do polewy czekoladowej

3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki ciemnego kakao

W małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kakao, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.

Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników.
Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C.
Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki

Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C.

Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną.
Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation