Kuchnia

Nasiona Chia

5 przepisów na słodkie śniadania dla zapracowanych (bez cukru)

Zboża zamknięte w słoiku to świetny pomysł na śniadanie dla dorosłych, szczególnie jeśli chce się jeść zdrowo, ale rano brakuje czasu. Wiele potraw może być wykonanych z wyprzedzeniem. Rano wystarczy w drodze do drzwi chwycić wypełniony słoik i łyżkę, a w pracy otworzyć świeże, zdrowe, domowe śniadanie.

1. Owsianka z jagodami goji
2/3 filiżanki płatków owsianych (najlepiej organicznych)
woda
1 łyżka jagód goji
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka miodu
1/4 szklanki mleka migdałowego
Płatki owsiane moczymy przez noc w wodzie. Rano płuczemy i suszymy w celu usunięcia angiotensyny i skrobi – powtarzamy to dwa, trzy razy. Pozostałą wodę odsączamy, do płatków dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.

2. Budyń waniliowy
1 1/2 szklanki mleka kokosowego lub waniliowego
1/4 szklanki nasion chia
2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki syropu agawy (opcjonalnie)
opcjonalnie: sezonowe owoce, orzechy
Mleko roślinne, nasiona chia i ekstrakt waniliowy mieszamy w słoiku. Przechowujemy w lodówce co najmniej godzinę, mieszając co 15 minut, aby uniknąć zlepienia nasion chia. Dodajemy syrop z agawy oraz, jeśli chcemy, owoce i orzechy. Gotowe.

3. Jogurt owocowy
200 ml jogurtu greckiego
1/3 szklanki niegotowanych płatków owsianych
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżki dowolnego mleka roślinnego
1 szklanka owoców sezonowych
Jogurt, płatki owsiane, nasiona chia i mleko mieszamy energicznie w misce aż do połączenia produktów. W słoiku układamy warstwami powstałą na bazie jogurtu masę oraz owoce. Schładzamy przez noc w lodówce.

4. Domowa granola
Musli:
1 1/2 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów i nasion do wyboru (grubo posiekanych)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki wanilii
Wypełnienie:
4 szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego
1/4 szklanki miodu
4 szklanki jagód (lub innych owoców)
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do przygotowania musli w dużej misce. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem równomiernie rozsmarowujemy powstałą masę. Pieczemy 30–40 minut, mieszając co 15 minut. Jeżeli po 30 minutach musli nie ma jeszcze złotego koloru, ponownie mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Po ostygnięciu układamy w słoiku warstwy: jogurtu, miodu, owoców i musli. W razie potrzeby powtarzamy. Szczelnie zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce przez noc.

5. Quinoa z wiśniami
Kokosowa quinoa:
1 szklanka quinoa (wcześniej przepłukać)
1 szklanka mleka migdałowego
200 ml mleka kokosowego
Quinoa i mleko migdałowe doprowadzamy do wrzenia w garnku średniej wielkości. Gotujemy, aż mleko się rozpuści. Dodajemy mleko kokosowe, łagodnie mieszając, aż do odparowania cieczy. Nie należy pozwolić mleku wchłonąć się całkowicie. Lepiej zostawić trochę tak, by konsystencja pozostała kremowa. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy.
Kompot wiśniowy:
40 dag świeżych wiśni bez pestek
2 łyżki wody
1 szczypta kardamonu
1 łyżka syropu klonowego
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki drobno posiekanych płatków kokosowych
Gotujemy 10–15 minut wiśnie w wodzie z kardamonem w garnku średniej wielkości, aż wiśnie puszczą sok i sos zacznie gęstnieć. Gdy sos ma już gęstą konsystencję, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Gotujemy kolejne 2 minuty i zdejmujemy z ognia.
Płatki migdałów podgrzewamy na suchej patelni, na małym ogniu, aż zbrązowieją. Zdejmujemy z ognia. W słoikach układamy w następującej kolejności warstwy: kokosowa quinoa, kompot wiśniowy, prażone migdały, wiórki kokosowe. Powtarzamy do szczytu słoika. Można jeść na ciepło lub zimno, przechowując w szczelnym pojemniku z przykrywką do kilku dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation