Kuchnia

przetwory

dżem truskawkowy z pomarańczami

Składniki:

2 kg dojrzałych truskawek,

2 pomarańcze,

pół cytryny,

1 kg cukru,

2 opakowania żel fixu



Wykonanie: Truskawki obrać z szypułek. Przełożyć do dużego garnka, rozgnieść tłuczkiem jeśli chcemy żeby dżem miał kawałki truskawek. Jeśli nie, blenderem rozetrzeć je na gładki mus. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok. Dodać do truskawek, wsypać cukier i nastawić na średni palnik. Gotować do rozpuszczenia cukru, dodać środek żelujący. Gotować jeszcze 3 min. Zdjąć z ognia i mieszać aż piana zniknie. Nakładać do słoików i odłożyć odwrócone do góry dnem na ok 25 min aż zakrętki wklęsną.

Dżem z truskawek to jeden z moich ulubionych a zaraz po nim jest brzoskwiniowy :) Dodatek cytrusów sprawia że ma piękny czerwony kolor i ciekawy zapach. Pycha :-)) Użyłam Konfiturex 2:1 z Biedronki i muszę stwierdzić że mi odpowiada. Konsystencja dżemu jest zwarta ale nie twarda jak galaretka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation