Kuchnia

Śniadania

Chrupiąca tortilla "ziarnko do ziarnka"

Składniki: 2 średnie tortille, 2 plasterki szynki, 2 łyżki kremowego serka twarogowego, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika, ½ pomarańczowej papryki, 1 łyżka natki pietruszki, pomarańcza, butelka wody mineralnej.

Przygotowanie: Placki smarujemy serkiem, wzdłuż na środku rozkładamy pociętą na paski szynkę, ogórka i paprykę. Posypujemy posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Zawijamy ciasno i kroimy skośnie na mniejsze porcje.

Podanie: zapakować do lunchboxu z pomarańczą i butelką wody mineralnej.

Komentarz dietetyka: Nasiona i pestki zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dynia jest dobrym źródłem cynku, a słonecznik witaminy E. Już połowa pomarańczy pokryje całodzienne zapotrzebowanie małego dziecka na witaminę C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation