Kuchnia

Przepisy

Ciasto Kubuś
Składniki:
masa kubusiowa
1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)
150g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru
masa śmietankowa
500ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru pudru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody
10 herbatników na spód
1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody
Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy
- na spód pokruszyć herbatniki, powinny przykryć dno
- z soku Kubuś odlać 1 szklankę, rozpuścić w niej budynie, resztę soku zagotować z cukrem i masłem
- ugotować budyń, mieszając energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy
- gorącą masę kubusiową wylać na pokruszone herbatniki, wierzch wyrównać i pozostawić do ostudzenia
- żelatynę zalać zimną wodą tak, aby ją zakryć, wymieszać i pozostawić do napęcznienia
- gdy żelatyna zrobi się sztywna, zalać do pełnej szklanki gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, odstawić do całkowitego wystygnięcia
- schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać
- masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia
- galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia
- zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki
Ciasto Kubuś można przygotować bez galaretki, należy uzależnić to od wysokości i rozmiarów formy, z której korzystamy. Smak galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne owoce, np. banany, maliny czy plasterki pomarańczy.
Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation