Kuchnia

babeczki

Muffinki cynamonowe z orzechami włoskimi

Składniki na 12 sztuk:
135 g masła lub margaryny
3/4 szk.cukru
odrobina aromatu waniliowego
2 jajka
1 i 3/4 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szk. kwaśnej śmietany

Posypka:
1/2 szk posiekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki cynamonu
1/3 szk. cukru

Wykonanie:
Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem , dodać jajka i aromat waniliowy.
W drugiej misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia,sól i sodę.
Dodać mieszankę mączną i śmietanę do utartej z cukrem i jajkami margaryny.
Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Jeżeli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka.
W tym czasie włączyc piekarnik i ustawić temperaturę na 180 st C.
Składniki posypki wymieszac razem.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami .
Do każdej nakładać po łyżce ciasta , następnie posypać to odrobiną mieszanki z orzechami i znowy łyżka ciasta.
Każdą muffinkę zakończyć posypką orzechowo cynamonową.
Piec około 15-20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation