Kuchnia

Smakołyk

SERNIK Z PIERNICZKAMI
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej;
0,5 szklanki cukru pudru;
12,5 dkg margaryny;
2 żółtka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany.
Masa makowa:
30 dkg maku;
20 dkg cukru pudru;
4 jaja;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
bakalie;
olejek migdałowy;
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać.
Masa serowa:
1 kg zmielonego sera;
30 dkg cukru kryształu;
8 jaj;
25 dkg margaryny;
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru);
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
Dodatkowo:
40 dkg pierniczków nadziewanych w czekoladzie;
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Piec w całości w temperaturze 1800C około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu ciasto polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation