Kuchnia

Obiad

Kurczak słodko-kwaśny

Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka, 4-6 łyżek oleju, 1 średnia cebula, 40 dag ananasa z puszki, 40 dag chińskiej mieszanki warzyw, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sherry, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 1/2 kostki rosołowej, 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Filety umyć, pokroić w cienkie paski. Zalewę z ananasa wymieszać z sherry, octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. W powstałej marynacie zanurzyć mięso. Wymieszać. Odstawić na 20 minut.

Cebulę pokroić w talarki. Podsmażyć w woku na połowie oleju. Dodać warzywa i ananasa. Smażyć razem około 5 minut, warzywa z patelni przełożyć do innego naczynia. Odstawić, ale trzymać w cieple. Kurczaka odcedzić (zalewę zachować).

W woku rozgrzać dobrze resztę oleju, wrzucić mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodać podsmażone warzywa, razem smażyć 2-3 minuty. Wymieszać marynatę z mąką kukurydzianą. Wlać do składników na patelni. Zagotować i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation